Εναλλακτικό λίφτινγκ

Τα πρώτα σημάδια της γήρανσης συνήθως βιάζονται να κάνουν αισθητή της παρουσία τους, συχνά εκεί γύρω στα 35 μας. Η ανάγκη μας να νικήσουμε το χρόνο και να απολαμβάνουμε την ομορφιά και τη νεότητα χωρίς περιορισμούς δεν δηλώνει αναγκαστικά ναρκισσισμό. Άλλωστε, ένα υγιές όμορφο δέρμα αντικατοπτρίζει τη σωματική, αλλά και την ψυχική μας υγεία. Ευτυχώς, τα πανάκριβα καλλυντικά και οι παρεμβατικές θεραπείες δεν αποτελούν μονόδρομο. Φυσικές τεχνικές υπόσχονται θεματικά αποτελέσματα για όσους δεν θέλουν να καταφύγουν στο νυστέρι του χειρουργού.

Φυσικό «facelift» με βελονισμό

Αποτελεί το νέο trend για πολλούς σταρ του Χόλιγουντ, στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για μια πανάρχαιη μέθοδο της Ανατολής με ιστορία 3.000 ετών. Το φυσικό «facelift» με βελονισμό ή «κοσμητικός βελονισμός» είναι μια εναλλακτική πρόταση για τη διατήρηση της νεότητας, της λάμψης, της πρόληψης και της καταπολέμησης των ρυτίδων. Βασίζεται στις αρχές της Κινεζικής Ιατρικής, που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως ένα ενιαίο ψυχοσωματικό σύνολο. Ο ειδικός βελονιστής εισάγει πολύ λεπτές βελόνες (σαν τρίχα) σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματος σε ολόκληρο το πρόσωπο, όπως στο μέτωπο, στα ζυγωματικά, στα μάτια, στο περίγραμμα του λαιμού, στο σαγόνι και σε κάθε ρυτίδα χωριστά, καθώς και σε άλλα σημεία του σώματος. Η εφαρμογή είναι ανώδυνη και οι βελόνες είναι μιας χρήσης. Στόχος του κοσμητικού βελονισμού είναι η ενεργοποίηση της φυσικής δυνατότητας ανάπλασης και ανανέωσης του οργανισμού. Στην πραγματικότητα, ο οργανισμός αντιμετωπίζει την εισαγωγή των βελόνων ως εσωτερικό τραύμα, το οποίο σπεύδει να επουλώσει, αυξάνοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη, με αποτέλεσμα να απαλύνονται οι ρυτίδες, να περιορίζεται η χαλάρωση του δέρματος, να μειώνονται οι σακούλες και οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια και η επιδερμίδα να φαίνεται πιο υγιής. Ο βελονισμός δεν έχει καμιά παρενέργεια αρκεί να εφαρμόζεται από ειδικευμένους γιατρούς στη Κινεζική Ιατρική. Στις πρώτες 3-4 συνεδρίες το δέρμα τονώνεται, γίνεται πιο λείο, λαμπερό και σφριγηλό, ενώ μετά την τέταρτη συνεδρία οι ρυτίδες περιορίζονται αισθητά (οι λεπτές εξαφανίζονται, οι μεγαλύτερες μειώνονται), ενώ παράλληλα μειώνονται οι μαύροι κύκλοι και το πρήξιμο των ματιών.

Info: Συνήθως συστήνονται 1-2 συνεδρίες την εβδομάδα, κάθε μια από τις οποίες διαρκεί 60-90′. Τα αποτελέσματα είναι ορατά από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες, ένας ολοκληρωμένος όμως κύκλος θεραπείας περιλαμβάνει 10-12 συνεδρίες. Το κόστος κάθε συνεδρίας ξεκινάει από 60 ευρώ. Η τεχνική δεν έχει παρενέργειες, αλλά πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε περιπτώσεις δερματικών παθήσεων ή πληγών στο δέρμα, σε κρίση ημικρανίας, υπέρτασης και πυρετού.

Rejuvance: Το ανώδυνο «λίφτινγκ» 

Στις αρχές τις δεκαετίας του ’80, ο θεραπευτής Stanley Rosenberg, προσπαθώντας να μεγιστοποιήσει την απόδοση των συναισθημάτων των ηθοποιών επί σκηνής και τη φυσικότητα των εκφράσεων τους, ανέπτυξε μια τεχνική χαλάρωσης των μυών. Η τεχνική αυτή πλαισιώθηκε από μια πληθώρα άλλων μεθόδων ενδυνάμωσης και ανόρθωσης του προσώπου και σήμερα έχουμε τη Rejuvance. Rejuvance σημαίνει ανανέωση, αναζωογόνηση. Η φιλοσοφία της βασίζεται στη θεωρία της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής και στόχος της είναι η επίτευξη της αρμονίας μεταξύ της σωματικής, νοητικής και ψυχικής υπόστασης του ανθρώπου, κατάσταση που αντικατοπτρίζεται έντονα στο πρόσωπο. Ο θεραπευτής εφαρμόζει απαλές κινήσεις ολίσθησης  με τα ακροδάχτυλά του σε όλη την επιφάνεια του προσώπου, του ντεκολτέ και του αυχένα, δουλεύοντας επισταμένα τον συνδετικό και τον μυϊκό ιστό. Στο τελευταίο μέρος κάθε συνεδρίας, ασκεί πιέσεις σε βασικά ενεργειακά σημεία, αποσυμφορώντας τυχόν ενεργειακά μπλοκαρίσματα. Έτσι, το πρόσωπο βρίσκει το φυσικό του τόνο και γίνεται πιο φωτεινό, οι ρυτίδες απαλύνονται, οι μαύροι κύκλοι και οι σακούλες κάτω από τα μάτια υποχωρούν, ενεργοποιούνται και πάλι οι μηχανισμοί παραγωγής κολλαγόνου και ενυδάτωσης και η χαλάρωση του δέρματος επιβραδύνεται. Παράλληλα, η Rejuvance χαρίζει μια αίσθηση ευεξίας και ψυχικής χαλάρωσης, ανακουφίζοντας παράλληλα από πονοκεφάλους και προβλήματα αϋπνιών. Για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων, ο θεραπευτής παρέχει συμβουλές για  ισορροπημένη διατροφή, σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, χρήση προϊόντων περιποίησης από φυτικά συστατικά και ασκήσεις προσώπου, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες και τον τρόπο ζωής του καθενός.

Info: Μια συνεδρία διαρκεί περίπου μια ώρα, ενώ για την ολοκλήρωση ενός κύκλου απαιτούνται 6-7 συνεδρίες. Ο κύκλος συνεδριών μπορεί να επαναλαμβάνεται (ολόκληρος ή αποσπασματικά ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου) 1-2 φορές τον χρόνο. Το κόστος κάθε συνεδρίας είναι μεταξύ 40-70 ευρώ. Η τεχνική δεν συστήνεται σε εγκύους, σε άτομα με σοβαρά δερματολογικά προβλήματα και σε όσους έχουν κάνει θεραπεία τύπου «μεσοθεραπείας» (μπότοξ, filler, ενέσιμο υαλουρονικό οξύ). 

Face yoga 

Πρόκειται για μια γκάμα ασκήσεων προσώπου της Hatha Yoga, με ρίζες κάπου στην Ινδία του 4.000 π.Χ., οι οποίες ενεργοποιούν βαθιά του μύες της περιοχής, τονώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, απαλύνοντας τις ρυτίδες και βοηθώντας τον οργανισμό να εκπέμψει λάμψη.

Ενεργοποίηση των χειλιών με το «Γελαστό ψάρι» 

Παίρνουμε μια εισπνοή και ρουφάμε υπερβολικά τα μάγουλά μας προς τα μέσα, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να χαμογελάσουμε. Κρατάμε την αναπνοή μας όσο περισσότερο μπορούμε, δίνοντας έτσι περισσότερο χρόνο στο οξυγόνο να ενεργήσει.

Όφελος: Αυτή η έκφραση γυμνάζει και αιματώνει όλη την περιοχή του άνω και κάτω χείλους και τα μάγουλα.

Κατά της χαλάρωσης του λαιμού 

Τοποθετούμε τις ανοιχτές παλάμες μας τη μία πάνω στην άλλη στην περιοχή του λαιμού και τραβάμε μαλακά τους μυς του λαιμού προς τα κάτω. Σπρώχνουμε την κάτω γνάθο στα πλάγια δεξιά σαν να θέλουμε να δαγκώσουμε κάτι, αλλά μόνο με την κάτω γνάθο. Συνεχίζουμε την ίδια κίνηση οριζόντια και αριστερά, με την κάτω γνάθο να διαγράφει μια κυκλική κίνηση, σαν να μασάμε υπερβολικά.

Όφελος: Αυτή η άσκηση δυναμώνει την κάτω γνάθο και γυμνάζει τους μυς του λαιμού.

Το εκτονωτικό «Λιοντάρι» 

Καθόμαστε πάνω στα γόνατά μας (λίγο ανοιχτά μεταξύ τους) και τοποθετούμε τις παλάμες μας ανοιχτές πάνω στα γόνατα. Παίρνουμε μια εισπνοή και κατά την εκπνοή προτάσσουμε το στήθος. Εισπνέοντας, αφήνουμε το κεφάλι να πέσει μαλακά πίσω, ανοίγουμε το στόμα, βγάζουμε τη γλώσσα έξω και κατά την εκπνοή προσπαθούμε να μιμηθούμε τον βρυχηθμό του λιονταριού. Τα μάτια πρέπει να είναι στραμμένα ψηλά για να γυμναστούν οι μύες γύρω από τους βολβούς και τα δάχτυλα να είναι τεντωμένα σαν τα νύχια του λιονταριού. Μένουμε σε αυτή τη θέση χωρίς αναπνοή όσο περισσότερο μπορούμε. Κατά την εκπνοή, επαναφέρουμε τον κορμό σε ευθεία θέση. Κάνουμε 3 επαναλήψεις.

Όφελος: Η «Στάση του λιονταριού» ενεργοποιεί το θυρεοειδή, γυμνάζει τους μυς των ματιών και τις γνάθους, ενώ με τον βρυχηθμό βοηθάει τους εσωστρεφείς να εκτονώνονται.

Αυτομασάζ προσώπου 

Όποτε αισθανθούμε την ανάγκη για τόνωση μέσα στην ημέρα, μπορούμε να αφιερώσουμε λίγα μόλις λεπτά για να κάνουμε τις παρακάτω ασκήσεις, οι οποίες αποτελούν ένα πάντρεμα ανατολικών και δυτικών τεχνικών.

Ξεκούραστα μάτια

Τοποθετούμε τον δεξιό μας δείκτη στην έξω πλευρά του ματιού και τον αριστερό στη μέσα πλευρά και ασκούμε ελαφριά πίεση για μερικά δευτερόλεπτα. Συνεχίζουμε με το άλλο μάτι. Στη συνέχεια, με τα ακροδάχτυλά μας κάνουμε ελαφρά ρυθμικά χτυπηματάκια ξεκινώντας από τη γραμμή των φρυδιών και συνεχίζοντας κυκλικά γύρω από τα μάτια, πάνω στο κόκαλο.

Όφελος: Οι συγκεκριμένες τεχνικές περιορίζουν τις σακούλες και τους μαύρους κύκλους και είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τα κουρασμένα και ερεθισμένα μάτια όσων εργάζονται πολλές ώρες μπροστά στον Η/Υ.

Ενάντια στις ρυτίδες έκφρασης

Με τον δείκτη ασκούμε ελαφρές πιέσεις σχηματίζοντας μικρά κυκλάκια πάνω στις ρυτίδες που δημιουργούνται όταν γελάμε (περιοχή από τη μύτη μέχρι το στόμα). Επαναλαμβάνουμε 4-5 φορές.

Όφελος: Η άσκηση αυτή προσφέρει τόνωση, αιματώνει την περιοχή και απαλύνει τις ρυτίδες έκφρασης.

Για καλύτερη κυκλοφορία

Με τα δάχτυλα και τα χέρια χαλαρά, κάνουμε κοφτά και αρκετά έντονα χτυπηματάκια σε όλο το πρόσωπο, προσπαθώντας να βρούμε έναν ρυθμό. Ξεκινάμε τα χτυπηματάκια από το κέντρο του μετώπου και προς τα έξω, μετά πηγαίνουμε στο σημείο των ρυτίδων έκφρασης (μεταξύ μύτης και στόματος) και κάνουμε χτυπηματάκια προς τους κροτάφους και ολοκληρώνουμε από το σαγόνι και προς τα έξω, ακολουθώντας το οβάλ του προσώπου. Επαναλαμβάνουμε 20-40 φορές σε κάθε σημείο. Θα χρειαστούμε περίπου 2 λεπτά για τις ελάχιστες επαναλήψεις σε κάθε περιοχή (μέτωπο, μάγουλα, πιγούνι).

Όφελος: Τα χτυπηματάκια τονώνουν τους μύες του προσώπου, προσφέροντας ένα άμεσα ορατό αποτέλεσμα μίνι λίφτινγκ. Παράλληλα, διεγείρεται η κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, χαρίζοντας στην επιδερμίδα ροδαλή όψη.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Σοφία Κονσολάκη, βελονοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στον κοσμητικό βελονισμό, καθηγήτρια της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής (www.velonismos-sofiakonsolaki.gr), την κ. Αμαλία Μαστρογιάννη, εναλλακτική θεραπεύτρια με εξειδίκευση στη Rejuvance και στη Metamorphique Technique, την κ.Ιουλία Σελίμη, Yoga Instructor «Prana & Yoga Center» Thailand, Stott Pilates Instructor Vancouver Canada, Antigravity Yoga @ Suspension Fitness instructor, ιδιοκτήτρια του «Treehouse Studio Pilates Yoga» (www.treehousestudio.gr) και την κ. Ναταλία Κοκκαλά, καθηγήτρια εναλλακτικών μεθόδων.

Πηγή: https://www.imommy.gr/